Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin (EZZİB) Genel Kurulu, Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) gerçekleştirildi. 2024 yılı denetim ve yönetim kurulu raporlarının oy birliğiyle ibra edildiği genel kurulda, 2025 bütçe planlaması da onaylandı.

EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Uygun, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak, geride bıraktıkları dönemde de olduğu gibi sektördeki birlik ve dayanışmayı ön planda ön planda tuttuklarını söyledi. Uygun, katıldıkları tüm platformlarda yalnızca ihracatçıların değil, tüm sektörün menfaatlerini savunmaya büyük özen gösterdiklerini söyledi.

2023/24 sezonunun zeytin ve zeytinyağı sektörü için zorluklarla dolu geçtiğini belirten Uygun, “Hepinizin bildiği üzere 2023/24 sezonu sektörümüz açısından hem zorlukları hem de başarılarıyla geride kaldı” dedi.

Sofralık zeytin ihracatının miktar bazında %22 azaldığını, ancak ihracat gelirinin %14 artarak 210 milyon dolara ulaştığını açıklayan Uygun, “Siyah zeytin ihracatımızdan elde edilen gelir %18 artarak 162 milyon dolara, Yeşil zeytin ihracatı tutar bazında %2 artışla 48 milyon dolar gelire ulaştı. Ortalama birim fiyatımız ise %46 artış göstererek 2,69 dolara çıktı. Dünya fiyat trendine bağlı olsa bile katma değeri yüksek ihracat hedefimize doğru emin adımlarla ilerleyen tüm sofralık zeytin ihracatçılarını canı gönülden tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA GERİLEME

Zeytinyağı ihracatındaki verileri de paylaşan Uygun, “2023/24 sezonunda zeytinyağı ihracatımız miktar bazında %52, tutar bazında ise %29 oranında azalarak 70 bin ton ve 506 milyon dolar seviyelerine gerilemiştir” diye konuştu.

Ortalama ihracat fiyatının %48 artarak 7,16 dolara çıktığını belirten Uygun, ihracatın %80’inin ambalajlı ürünlerle gerçekleştiğini söyledi.

DÖKME İHRACAT KISITLAMALARINA TEPKİ

Uygun, dökme zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamaların sektörde belirsizlik yarattığını vurgulayarak, “Kısıtlama uygulamalarının iç ve dış piyasaya hiçbir katkı sağlamadığı, aksine sektörde belirsizlik yarattığı ortadadır. Bu tür kararların, sektörümüzle ve ilgili paydaşlarla istişare içinde ve öngörülebilir biçimde alınmasının hayati önemde olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu konuda ilgili mercilerle temaslarda bulunduklarını anlatan Uygun, sektörün sesini duyurmak için yoğun çaba harcadıklarını dile getirdi.

TÜRKİYE DÜNYA LİDERLİĞİNE YÜRÜYOR

Tarım Bakanlığı’nın 2024/25 sezonu için açıkladığı rekolte tahminlerine değinen Uygun, “Türkiye’nin toplam zeytin üretiminin 3,60 milyon ton olması beklenmektedir” dedi. Bu üretimin 750 bin tonunun sofralık, 475 bin tonunun ise zeytinyağı üretimine ayrılacağı öngörülüyor. Uygun, “Türkiye, sofralık zeytin üretiminde dünya liderliğini, zeytinyağı üretiminde ise İspanya’nın ardından ikinci sıradaki konuma ulaşmıştır” dedi.

HEDEF: 1 MİLYAR DOLARI AŞMAK

Emre Uygun, EZZİB olarak ihracatı orta vadede yeniden 1 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, katma değerli ihracat modelinin daha da güçlendirerek, sektör ihracatını yeniden 1 milyar dolar seviyelerine taşımanın temel amaçları olduğunu söyledi.

Uluslararası fuarlara katılımla dünya pazarlarında güç kazandıklarını vurgulayan Uygun, şu ifadeleri kullandı: “Fine Food Australia Fuarı’na info stand ile katılım sağladık, eş zamanlı olarak 11 firmamızla sektörel ticaret heyeti gerçekleştirdik. ABD’deki Natural Products Expo West Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlediğimiz sektörel ticaret heyetinde ise 12 firmamız yer aldı. Ayrıca, ABD’de Summer Fancy Food Show, Japonya’da Foodex ve Çin’de Uluslararası İthalat Fuarı gibi organizasyonlarda da yer aldık.”

Önümüzdeki dönemde Çin’in Guangzhou kentindeki 18. China Edible Oil Expo Fuarı’na ve Kanada’nın Toronto şehrine yönelik yeni ticaret heyeti organizasyonlarına katılacaklarını açıklayan Uygun, ihracatçıları bu etkinliklerde daha çok yer almaya davet etti.

Birlik tarihinde ilk kez ulusal çapta bir fotoğraf yarışması düzenlediklerini belirten Uygun, “Yarışmamıza 1200’ün üzerinde eserle katılım sağlanması, sektörümüze olan ilginin ve desteğin en somut göstergesi olmuştur” dedi.

Son olarak, yeni döneme yönelik umut dolu mesajlar veren Uygun, açıklamalarını şu sözlerle noktaladı: “2024/25 döneminde gerçekleştirdiğimiz çalışmalara katkı sunan siz değerli üyelerimize ve büyük bir özveriyle görev yapan Genel Sekreterlik personelimize içten teşekkürlerimi iletiyor; yeni sezonun sektörümüz ve ülkemiz için bereketli, başarılı ve huzurlu geçmesini temenni ediyorum” dedi.

EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tariş Temsilcisi Güngör Şarman Türkiye’de 2000’li yıllarda başlayan planlı üretimin zeytin ve zeytinyağı ihracatının bugün dünya şampiyonluğunu getirdiğine vurgu yaptı. Şarman, dökme zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamalara çözüm bulunması gerektiğini de söyledi

Genel kurulda divan başkanlığını üstlenen zeytinyağı ihracatçısı Nedim Kalpaklıoğlu ise İhracat hedefinin 1 milyar dolarlık hedefin gerçekleştirilmesinden sonra 2 katını çıkarılması gerektiğini söyledi.

HÜSNİYE ACUN