Yer Bilimci Prof.Dr. Ahmet Ercan, can kayıplarının ötesinde depremin ekonomik boyutuna dikkat çekti. Ercan, Türkiye’de depremde 1 kişinin ölmesinin maliyetinin 2,5 milyon dolara kadar çıkabileceğini belirtti.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul’da peşpeşe yaşanan depremleri değerlendirdi. 6.2’lik depremin Trakya kurulunda beklenen büyük İstanbul depremi olmadığını, onun sadece gelecekte olacağı konumu ve derinliği gösterdiğini ifade eden Ercan, “O da yaklaşık 13 km derindeki granit katmanı. Beklediğimiz bu noktada beklediğim deprem büyüklüğü 7.2’dir. Ama bunu hemen bunun arkasından gelebilir demek için elimizde yeterli bir kanıt yok. 7.2 büyüklüğünde bir deprem olabilmesi için 6 milyar gigatonluk bir güçle bastırması gerekiyor. 1999 depreminden beri böyle büyük gücün toplanmadığı kanısındayım. Depremin süresi yaklaşık 17 saniye sürmüştür ve denizin içinde yaklaşık 10 km kadar kırmıştır. İstanbul’da bir depremin yıkıcı olabilmesi için eşik değeri 6.4 daha büyük olması gerekiyor” dedi.

Evinizi kontrol edin
6.2’lik depremin ardından yapılması gerekenlerle ilgili vatandaşlara uyarılarda bulunan Ercan, “Yapınıza hemen bakın, acaba taşıyıcı kolon kirişlerde bir çatlama kırılma var mı? Varsa o eve girmeyin, ivedilikle yapacağınız işlerden bir tanesi evinizin hemen rezonansını bir Jeofizik Mühendisi şirketine baktırın. Eğer rezonansa geliyorsa Inşaat mühendisleri ve Jeofizik Mühendisi size neler yapılması gerektiği konusunda uyaracaktır. Bunu göz ardı etmeyin. Nasıl seyahate çıkmadan arabamıza baktırıyor, aynı zamanda sağlığımız için checkup yaptırıyorsak evinize de baktırın bütün sevdiklerinizle oturduğunuz yer orası. Bunu ihmal etmeyin.” diye konuştu.

Aynı zamanda ekonomik yıkım
Prof.Dr. Ercan, depremlerin ülke ekonomisinde yapacağı büyük yıkıma da dikkat çekti. Ercan, “Her depremde Türkiye ekonomisi yaklaşık 1-2 puan geriye düşer. Kalkınma hızı 1-2 puan geriye düşer. Bir kişinin depremden ölmesinin maliyeti Türkiye’de 1.250.000 dolarla 2.500.000 dolar arasında bir paradır. Dolayısıyla her büyük deprem Türkiye ekonomisini biraz daha aşağı çeker. Son Kahramanmaraş depreminin bize maliyeti 150 milyar dolardır. Dolayısıyla deprem büyük bir sorundur. Toplumsal, ekonomik ve siyasi bir sorundur. Bunu daima göz önüne bulundurmak gerekir. Gelecekte olacak büyük İstanbul depreminin bir uygulamasını gördük, küçük bir uygulamasını gördük. Bugün korkmayın, kaygılanmayın diyemem çünkü depremden hem korkulur hem de kaygılanır. Evinize güvenmiyorsanız bu akşam evinizde değil, sağlam evi olan komşularınız da ya da yakınlarınızın yanında bulunununuz. AFAD, Valilik gereği neyse onlar zaten belirteceklerdir. Geçmiş olsun.” dedi.
Haber Merkezi