1996 yılında haber takibi sırasında polisler tarafından gözaltında dövülerek öldürülen Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe ölümünün 29’uncu yıldönümünde anılıyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti, İnsan Hakları Derneği ve çeşitli siyasi partiler tarafından yapılan açıklamalarda, Göktepe’nin hak odaklı haberciliği ve özgür basın mücadelesindeki sembol rolü vurgulandı. Açıklamalarda, gazetecilere yönelik baskılar ve cezasızlık politikalarının sürdüğüne dikkat çekilirken, adalet arayışının devam ettiği belirtildi.

Göktepe’nin katledilmesine ilişkin davada sanıkların yetersiz cezalarla ödüllendirildiği, yargının ise suçluları koruduğu ifade edildi. Açıklamalarda, Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik saldırıların tarihsel bir sorun olduğu vurgulanarak, Göktepe ve öldürülen diğer basın emekçilerinin mirasını devralan gazetecilerin, baskılara rağmen gerçekleri halka ulaştırmaya devam edeceği mesajı verildi.

“YETER ARTIK, GÖZLERİM GÖRMÜYOR”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel sosyal medya hesabından “Gerçekleri açığa çıkarmak istediği için gazeteci #MetinGöktepe dövülerek öldürüldü. “Yeter artık, gözlerim görmüyor” sözlerine rağmen vurmaya devam ettiler. Katledilişinin 29’uncu yılında Evrensel muhabiri Metin Göktepe’yi saygı ve özlemle anıyorum.” mesajı paylaştı.

“GERÇEKLERİN PEŞİNDEN KOŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Metin Göktepe’nin ölüm yıldönümü dolayısı ile bir açıklama yayınladı. Metin Göktepe’nin hak odaklı haberciliğin sembol isimlerinden olduğu ifade edilen açıklamada, hâlâ gerçeğin peşinde koşan gazetecilerin hedef gösterildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Gazeteciler baskı ve işsizlikle tehdit ediliyor, şiddete uğruyor ve haksız yere gözaltına alınıp tutuklanıyor. Bizler Metin Göktepe’den aldığımız mirasla, basın ve ifade özgürlüğü için mücadele etmeye, gerçeklerin peşinden canla başla koşmaya ve bu gerçekleri topluma iletmeye devam edeceğiz. Metin Göktepe’yi saygı ve sevgiyle anıyoruz” denildi.

METİN GÖKTEPE KİMDİR?

Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, 8 Ocak 1996 günü takip ettiği haber sırasında İstanbul, Eyüp’te gözaltına alındı ve işkence yapılarak öldürüldü.

Metin Göktepe, 10 Nisan 1968’de, Sivas ilinin Gürün ilçesine bağlı Çipil köyünde dünyaya geldi. Yaşamının ilk 11 yılını burada geçiren Metin, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan, 8 çocuklu emekçi bir ailenin 7. çocuğuydu.

İlkokulu, köyün tek okulunda, birleştirilmiş sınıfta okuyan Metin, 1979’da kardeşi Aziz ile birlikte İstanbul’a geldi. Esenler’deki Harp Dinçsoy İlköğretim Okulu’na kaydoldu ve 5. sınıfı burada okudu. Ortaokula o zamanki adıyla Esenler Lisesi’nde başladı ve liseyi de burada okuyarak şimdiki adıyla Bakırköy İbrahim Turhan Lisesi’nden 1986’da mezun oldu. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’ne girdi. Metin üniversitede öğrenci gençlik mücadelesinin aktif bir üyesi oldu. Öğrenci ve işçi hareketinin oldukça coşkulu olduğu bu dönemlerde, birçok kez gözaltına alındı.

1992 yılının Mart ayında işçi ve emekçi hareketinin gelişimine objektif tutacak bir derginin, Haberde ve Yorumda Gerçek dergisinin çıkacağını öğrenince orada çalışmaya başladı. Yayın hayatı boyunca Haberde ve Yorumda Gerçek Dergisi’nde muhabiri olarak çalışan Metin, 7 Haziran 1995’te kurulan Evrensel gazetesinde yer aldı. Metin, İstanbul, Eyüp’te 8 Ocak 1996 günü takip ettiği haber sırasında polislerce gözaltına alındıktan sonra götürüldüğü kapalı spor salonu yakınında ölü bulundu.

Öldürülmesinden sorumlu polisler kamuoyunda “Rahşan affı” diye bilinen afla şartlı tahliyeden yararlanarak toplam 1 yıl 8 ay yatmışlardır. Metin Göktepe gözaltında öldürülmüş gazeteciler içinde katilleri yargılanmış ilk gazetecidir.

Kaynak: Evrensel