Anayasa Mahkemesi, Bursa’nın ve Türkiye’nin gözbebeği milli parklarından Uludağ Alanı Hakkındaki Kanun’un bazı maddelerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. İptal gerekçelerinde “Uludağ alanının korunmasına yönelik çevre yasaları ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası çevre sözleşmeleriyle uyumsuz olduğu, Uludağ alanında işletmecilik faaliyeti izni için yürütme organına sınırları ve kapsamı bellli olmayan bir yetki tanınmasının teşebbüs özgürlüğü ilkesiyle çeliştiği” belirtildi.
Anayasa Mahkemesi’nin Uludağ Alanı Hakkında Kanun’un bazı maddelerinin iptaline ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Mahkeme, iptal gerekçelerinde hukuki belirliliğin eksikliğine, yasama yetkisinin devri, özerklik ihlali gibi temel anayasal ilkelere aykırılıkların altını çizdi. Kanunda yer alan düzenlemelerin, Uludağ Alanı’nın korunmasına yönelik çevre yasaları ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası çevre sözleşmeleriyle de uyumsuzluğu vurgulandı.
Mahkeme, Uludağ Alanı Hakkında Kanun’un 3. maddesinin 11 numaralı fıkrasındaki “…yaptırma, izin verme” ye ilişkin düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi.

BAKANLIĞA DÜZENLEME YETKİSİ VEREN KURAL İPTAL
Kanun’un ilgili fıkrasında, Bakanlığa doğrudan düzenleme yetkisi veren ibareler Anayasa’ya aykırı bulundu. Anayasa Mahkemesi, böylece bakanlığa verilen düzenleme yetkisinin, yasama yetkisinin devredilemezliği ilkesine aykırı olduğuna karar verdi.
YEREL YÖNETİMLERİN MALİ ÖZERKLİKLERİNİ SINIRLAYAN DÜZENLEME DE İPTAL EDİLDİ
Kanun’da yer alan üniversiteler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının taşınmaz satış veya trampası huşularında Uludağ Alan Başkanlığı’na gelir tahsisi yapılmasını öngören düzenlemeler de iAnayasa’ya aykırı bulundu. Bu düzenlemenin mahalli idarelerin mali özerkliklerini ihlal ettiğini belirterek iptal edilmesine karar verdi.
Haber Merkezi