Bursa’nın Mudanya Belediyesi, 13 yıl önce bir inşaat kazısı sırasında izlerine rastlanan 2600 yıllık Myrleia Antik Kenti’nde kazıları yeniden başlatmak için düğmeye bastı.

Mudanya’nın tarihine ışık tutacak 1. Mudanya Kültürel Miras Konferansı: Göbeklitepe’den Myrleia’ya Mudanya Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Konferansın açılışında konuşan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Myrleia antik kentindeki kazıların yeniden başlamasına önem verdiklerini, mutlaka gün yüzüne çıkarılması gerektiğini söyledi.
Kültürel mirasa yönelik birçok çalışma yürüttüklerini, Myrleia antik kentindeki kazıların yeniden başlamasına önem verdiklerini belirten Başkan Dalgıç, “Bununla ilgili imar planı değişikliği, kamulaştırma gibi girişimlerimiz var” dedi.
Mudanya’nın bilinen tarihinin 2 bin 800 yıl öncesine dayanan bir liman kenti olduğunu, henüz çok küçük bir alanının gün yüzüne çıkarıldığını ifade eden Dalgıç, “Biz Mudanya Belediyesi olarak kültürel mirasımıza sahip çıkılması konusunu dert ediyoruz. Kültürel mirasımızı günümüze kazandırmak için birçok çalışmalarımız var. Özellikle bu antik kentteki kazıların yeniden başlaması bizim için çok önemli. Mutlaka açığa çıkarılmalı. Bununla ilgili imar planı değişikliği, kamulaştırma gibi girişimlerimiz var. Birçok kültür buradan geçiyor, izler bırakıyor. Mudanya olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile de işbirliği protokolü yaptık, Dereköy’deki kilisenin restorasyonuna başlamak üzereyiz. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’ni tekrar hizmete sokacağız. Mudanya’nın her yeri, taşı, toprağı tarih… Tarihi kültürel mirasımızın yanında, somut olmayan kültürel mirasımız zeytin, üzüm de bizim için çok önemli. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.
Mudanya Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin hazırladığı serginin de açıldığı konferansta, bilim insanları Göbeklitepe’nin ritüel dünyasından İznik’in dini merkez konumuna, Myrleia’nın kültürel hazinelerine kadar uzanan ve insanlık tarihine ışık tutan paylaşımlarda bulundular.
Haber Merkezi