Home Tarihte Bugün 27 ŞUBAT 1863 / TÜRKİYE’NİN İLK RESİM SERGİSİ

27 ŞUBAT 1863 / TÜRKİYE’NİN İLK RESİM SERGİSİ

0

Türkiye’nin bilinen ilk resim sergisi, 27 Şubat 1863 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun o dönemdeki hükümdarı Sultan Abdülaziz’in desteğiyle açıldı. Sergi-i Umumi-i Osmani kapsamında, İstanbul At Meydanı’nda (Hipodrom) gerçekleştirilen sergi, 1 Ağustos 1863’e kadar sürdü.

Osmanlı Devleti’nde, Tanzimat Fermanı ile başlatılan çağdaşlaşma hareketleri, Sultan Abdülaziz’in tahta yeni geçmesiyle, bir değişim atmosferi yaratmıştı. Sultan Abdülaziz, Osmanlı’nın uluslararası ilk fuarı olan Sergi-i Umumi-i Osmani‘nin düzenlenmesine ön ayak oldu.

Sergi-i Umumi-i Osmani, Sanayi Devrimi sonrası teknoloji, deniz ve demir yolu ulaşım olanaklarının artmasının ardından, Londra, Paris ve New York’ta gerçekleştirilen fuarlardan örnek alınarak hazırlanmıştı.

Osmanlı’nın bu ilk fuarı için, Maliye Nazırı Mustafa Fazıl Paşa’nın sorumluluğunda, Sultan Ahmet Camii önündeki At Meydanı’na, geçici bir fuar alanı kuruldu. Leon Parville’in iç tasarımını yaptığı 3.500 metrekare büyüklüğündeki alan, on üç bölüme ayrılmıştı.

Tekstilden deri işlerine, tarım ürünlerinden maden örneklerine kadar, on binden fazla örneğin sergilendiği fuarın açılışına Sultan Abdülaziz’in yanı sıra, Sadrazam Yusuf Kamil Paşa, Mısır Hıdivi İsmail Paşa, Hariciye Nazırı Ali Paşa ve Serasker Fuad Paşa katıldı.

Çarşamba ve cumartesi günleri sadece kadınlara tahsis edilen bu fuar, beş ay boyunca haftanın her günü açıktı. Fuarı, 150 binden fazla yerli ve yabancı ziyaret etti.

Exit mobile version