Home Ekonomi Dövize müdahaleye rağmen metalciler ihracat hedeflerini aştılar

Dövize müdahaleye rağmen metalciler ihracat hedeflerini aştılar

0

İhracat dünyasının parlayan yıldızı Egeli metalciler genel kurulunu yaptı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 2024 yılı Mali Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Genel Kurul Divan Başkanlığına Pergamon Status Dış Ticaret Anonim Şirketi temsilcisi Jak Eskinazi, Divan Katipliklerine ise Efece Galvaniz Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi temsilcisi Efe Demircan ile Beydemir Konteyner Çelik ve Mamulleri Makine İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi temsilcisi Melih Beydemir seçildi.

Birliğin idari işler yetkilisi Nehir Karamustafaoğlu, 2024 yılına ait toplam gelir ve giderleri kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, yıl içerisinde toplam 54 milyon 108 bin 881,15 TL gelir elde edilirken, giderler 48 milyon 80 bin 61,98 TL olarak gerçekleşti.

2025 yılı tahmini bütçe raporu da genel kurulda görüşülerek oylandı. Rapora göre; 2025 yılı için nispi aidat gelirleri 58 milyon 840 bin TL, üyelik aidat gelirleri 50 bin TL, diğer gelirler 250 bin TL, faiz gelirleri 7 bin 250 TL, kambiyo gelirleri ve giderleri 500 bin TL, diğer olağan gelirler 350 bin TL, olağan dışı giderler ise 10 bin TL olarak öngörüldü. Toplam bütçe 67 milyon 250 bin TL olarak belirlenirken, rapor oy birliğiyle kabul edildi.

2 MİLYAR 350 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Genel kurulda bir konuşma yapan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, ihracat rakamlarında minimal düzeyde bir düşüş yaşandığını, ancak ihracatçıların yoğun çabalarıyla 2,2 milyar dolarlık hedefin aşılarak 2 milyar 350 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğinin vurguladı.

Bu başarının, diğer birliklerin aylık performansının ötesinde bir seviyede olduğunu ve son 7 yıldır sürdürülebilir şekilde devam ettiğini vurgulayan Ertan, ‘’Enflasyon oranlarının yüksekliği ve Çin’deki talep düşüklüğü sektörümüzü olumsuz etkilediği gibi etkilemeye de devam etmektedir. Girdi maliyetlerimizde, özellikle enerji ve işçilik kalemlerinde, rakip ülkelerle kıyaslandığında daha yüksek oranlar söz konusu. Küresel rekabette zorlanıyoruz” dedi.

Ertan ayrıca, “Çelik sektörü dünya genelinde stratejik bir öneme sahip. Türkiye, 2024 yılı itibarıyla sıvı çelik üretiminde dünyada sekizinci sırada yer aldı. Bu konumumuzu daha da pekiştirerek şu anda dünyada yedinci, Avrupa’da ise birinci sıraya yükseldik. Dünyada korumacılık politikaları artıyor. Dünya genelinde üreticiler uzun süredir süspansiyon önlemleri ve artan maliyetlerle mücadele ediyor. Avrupa Komisyonu, 2026 yılına yönelik mali mutabakat sürecinin sadeleştirilmesi için çalışmalar yürütüyor. Bu da ihracatçılarımız açısından kısmi bir rahatlama sağlayabilir” diye konuştu.

ABD’NİN GÜMRÜK TARİFELERİ SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ekonomik Bağımsızlık Bildirgesi adıyla açıkladığı yeni gümrük tarife planının piyasaları derinden etkilediğini belirten Ertan şöyle devam etti, ‘’Türkiye, açıklanan minimum gümrük vergisi oranı olan yüzde 10’luk grupta yer alırken, tarifelerden en fazla etkilenen ülkelerin başında Çin, AB, Japonya, Vietnam, Güney Kore, Tayvan, Hindistan gelecek gibi görünmekle birlikte, Meksika ve Kanada için ise henüz bir uygulama açıklanmadığını görüyoruz. Halihazırda Section 232 kapsamında yüde 25 vergiye tabi olan çelik ve alüminyum ürünleri yeni tarifelerden etkilenmeyeceği de bildiride yer alıyor. Türkiye bu verginin uygulandığı birkaç ülkeden biriyken şimdi tüm ülkelere yayılması ABD pazarında eşit şartlarda rekabet edebilmemize olanak sağlayacaktır. Başkan Trump’ın söz konusu gümrük tarifeleri önemli ticaret sapmalarına yol açabilecek olup, özellikle Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması bulunan Avrupa Birliği ve Güney Kore’den tarifeye konu ürünlerde ihracatın bir miktar Türkiye pazarına yönelmesi bizler açısından olumsuz etki yaratması söz konusu olabilir. Önlem alınmalı.”

Ege İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jack Eskinazi ise Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan ticari ziyaret hakkında bilgi vererek, “Çin ile gelecekte neler yapabileceğimizi görüştük. Çin tarafı da bize oldukça sıcak yaklaştı. Görüşmelerimizi karşılıklı iş birliği temelinde sürdürüyoruz. Konuyla ilgili gelişmeleri ilerleyen süreçte kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Exit mobile version