Home İzmir Kozak Yaylası için ilginç karar: SİT alanı ama madencilik yapılabilecek

Kozak Yaylası için ilginç karar: SİT alanı ama madencilik yapılabilecek

0

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Koruma Bölgesinde olan ‘ekolojik hassas bölge’ statüsündeki Kozak Yaylası ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Taş ocaklarının tehdidi altındaki Kozak Yaylası ile ilgili başlatılan SİT çalışması sonuçlandı. Bölge 3. derece doğal SİT’e denk gelen ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ ilan edildi. Ancak yine de bölgede patlatma yöntemi kullanılmadan madencilik faaliyeti yürütülebilecek.

Bölgeyle ilgili SİT belirleme çalışması yürüten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü kararını açıkladı. Yeni karara göre Bergama ve Dikili ilçesi sınırlarında kalan Kozak Yaylası’nın bir kısmı doğal SİT alanı ilan edildi. Bölgenin derecesi ise eski mevzuata göre 3’üncü derece doğal SİT’e denk gelen ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ alanı olarak belirlendi. SİT alanının sınırları bakanlık tarafından ilan edildi.

MADENCİLİK YAPILABİLİR

Alınan Doğal SİT Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı’na göre bölgede madencilik faaliyetleri yürütülebilecek.

Kararda şu ifadeler yer alıyor:

’Teknik rapor ile tespit edilmiş zorunlu haller dışında delme-patlatma yöntemlerinin kullanılmaması, habitat bölünmesi ile flora, fauna kaybının en aza indirilerek ekolojik koridor oluşturacak tedbirlerin alınması, bölgeye ilişkin olarak ekolojik etki değerlendirme raporu hazırlanması koşullarıyla; Madencilik Faaliyetleri ile Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, ÇED Yönetmeliği hükümleri ve diğer ilgili mevzuata uygunluğun sağlanması şartlarıyla madencilik faaliyetleri yapılabilir. Doğal peyzaj ve siluet dikkate alınarak kum, çakıl, taş, maden vb. malzeme alınabilir, bu amaçla ocak açılabilir, ancak bozulan alanların doğaya yeniden kazandırılması amaçlı toprak dökümü hariç toprak, cüruf, çöp, hafriyat, sanayi artığı vb. dökülemez.’

Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası’nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, oksijen deposu olarak biliniyor. Kozak Yaylası aynı zamanda yer altı kaynakları açısından da oldukça zengin. Sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeniyle toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık 10 bin nüfuslu özel bir ekolojik havza konumunda. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip. Kozak Yaylası, dünyanın önde gelen, Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanını barındırıyor.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Exit mobile version