Türkiye’nin tek yerli petro-kimya üreticisi olan Azeri Socar Grubu’na ait Petkim’in pazar payında yaşanan daralma, plastik ambalaj sanayicilerini isyan ettirdi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası 24. Plastik Ambalaj Sanayi Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Şener Gençer, özelleştirildiği 2008 yılında yüzde 24 paya sahip olan sanayi tesisinin an itibariyle pazar payının yüzde yediye kadar gerilediğini söyledi.
Gençer, “Petkim’in özelleştirildiği 2008 yılında pazarda yüzde 24 paya sahipti. Kamu işletmelerinin özelleştirilmesini daha fazla rekabetçi olsun diye savunuyorduk. Ancak geldiğimiz noktada Petkim’in pazar payı 17 yılda dört kat azaldı. Pazar payı bugün yüzde yediye düştü. Eskiden Türkiye’ye beş Petkim lazım derdik. Şimdi 10 Petkim lazım” dedi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, Petkim’in pazar payının yüzde 7’lere düşmesinin çok üzücü olduğunu söyledi. Akdaş, “Kuruluşun Özelleştirme İdaresi’ne olan devrinde bir altın hisse vardı kamunun elinde. Bu altın hisse kapasite artırması ve yeni tesisler kurulması için konulmuş hisseydi. Petkim o zamandan bu yana yatırım yapmadı. Yatırım konusunda bilginiz var mı?” diye sordu.
Gençer, şöyle yanıt verdi: “2008 yılında tek bayrak, iki devlet dedik ve petrokimya şirketini kardeşlerimize verdik. Rafineride kazanç var, limanda kazanç var, oraya yatırım yaptılar. Bizim Petkim’i büyütmemiz gerekiyordu. Küçültmemiz doğru değil. Bunlar milyarlarca dolarlık yatırımlar. Devletin himayesi altında yapılmalı bu yatırımlar. Büyük hata bence.’’
Atık geri dönüşümün önemine değinen Gençer, “Plastik atıklarımız çöp değil, hammadde ve enerji kaynağıdır. Plastik atıkları kaynağından ayrıştırmak, ikinci bir petrokimya tesisi kurmak demektir. Yeni bir petrokimya istiyorsak, onu çöpte aramalıyız. Dolarla aldığımız hammaddeleri çimento fabrikalarına yakılmak üzere gönderiyoruz. Geri dönüşüm ayrıştırma projesi yıllardır erteleniyor. Pilot uygulama daha bu yıl başladı. Plastik doğa düşmanı kabul ediliyor am değil. Hayatın her alanında kullanılıyor. Cam şişe denize atıldığında dibe çöküyor. Metal şişe de dibe çöküyor. Plastik yüzüyor diye çöp ve zararlı kabul ediliyor. Ülkemizin plastik atığı hammadde ihtiyacını karşılar yeter ki çöpe atılmasın. Plastik altındır bunu kabul edelim” diye konuştu.
HÜSNİYE ACUN