BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “19. yüzyılda başlayan sanayi devriminde oluşan sermaye artık kabuk değiştiriyor” dedi.
BTSO tarafından iş dünyasının yaşam boyu eğitim merkezi olarak Uludağ’da hayata geçirilen Bursa Business School, Bursa Odalar Borsalar Ortak Akıl Toplantıları’nın 24.’süne ev sahipliği yaptı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, ilçe oda ve borsaların başkanları ile meclis başkanları iftar programının ardından istişare toplantısında bir araya geldi. BTSO Başkanı İbrahim Burkay konuşmasında iş dünyası olarak birlik beraberlik ve dayanışma ruhunu temsil eden ortak akıl toplantılarının öneminin yanı sıra dünya ekonomisindeki dönüşüme işaret etti.

“Ortak paydamız Bursa”
Oda ve borsaların ekonominin pusulası hüviyetindeki kurumlar olduğunu belirten İbrahim Burkay, “Oda ve borsalarımız firmalarımızın rehberi konumunda. Biz fırtınalı denizlerde yol gösteren deniz fenerleri gibiyiz. Dayanışma ve istişare kültürü, tüm ilçelerimizi Bursa ortak paydasında birleştiriyor. Bu birliktelik Bursa’yı diğer şehirlerden pozitif olarak ayıran bir özellik. Bu yüzden de Bursa Büyürse Türkiye Büyür inancı etrafında birleştik” diye konuştu.
“Sermaye kabuk değiştiriyor”
Dünyada hızla gelişen teknolojik gelişmelerin aynı zamanda yeni oyun planındaki ekonominin aktörlerini de belirlediğini ifade eden Başkan Burkay, iş dünyası olarak dünyadaki değişim ve dönüşümün iyi okunması gerektiğini dile getirdi. İbrahim Burkay, “Küreselleşme artık şekil değiştiriyor. Yeni oyuncular devreye giriyor. ABD ve Çin arasındaki teknoloji rekabetini hepimiz yakından takip ediyoruz. Bizim bu süreçteki tek meselemiz Türkiye olmalı. Ülke olarak buna hazırlıklı olmalıyız. Özellikle Kasım ayındaki ABD seçimleri ve Trump’ın seçildikten sonra verdiği mesajlar ve devreye aldığı politikalar bize net bir şey gösteriyor. 19. yüzyılda başlayan sanayi devriminde oluşan sermaye artık kabuk değiştiriyor” dedi.
“Artık yeni nesil ekonomi aktörleri var”
Dijital dünyadaki patronların hızla güçlendiğini belirten Başkan Burkay, şöyle devam devam etti;
“Artık karşımızda yeni nesil ekonomi aktörleri var. Bundan sonra 50 yıl dünyadaki sermaye yapısı bu olacak. G-7 diye tarif ettiğimiz ülkeler değişecek. Bu coğrafyada en avantajlı olan ülkelerin başında Türkiye geliyor. O yüzden kurumlarımız stratejik öneme sahip. Her üyemizin farklı talepleri ve sorunları var. Bizler bu konularda onlara en üst seviyede destek olmayı sürdürüyoruz. Şirketlerimiz günlük sorunlarla meşgul olması sebebiyle yeni nesil alanlardaki gelişmeleri okuyamayabiliyor. Kurumlarımız dünyadaki gündemi doğru bir şekilde inceleyerek şirketlerin profillerini hesaba katarak yol gösterici olmak zorunda. Bugün güçlü olduğumuz alanlarda mutlaka sürdürülebilir kılmak için ortaya koyacağımız projelere odaklanmalıyız. İşte TEKNOSAB’ı bu gelişmeleri iyi okuyarak hayata geçirdik. 2024 yılında girişim sermayesi yatırım fonumuzu kurduk. Şu anda 700’ü aşkın ortağıyla Türkiye’de katılımcı tabanı olarak en büyük fonu konumuna geldi. Odalarımız ve borsalarımız firmalarımızın daha güçlü bir geleceğe sahip olması için kilit rol oynuyor. Bu ortak akıl toplantıları da bunun için çok kıymetli.”
BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, Bursa ekonomisinin özellikle son 10 yıl içinde birçok alanda büyük bir dönüşüm geçirdiğini ve bu dönemde ciddi hamleler gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Türkiye ve dünya ekonomisinde yaşanan krizlere rağmen Bursa, güçlü duruşuyla bu zorlukların üstesinden gelmeyi başardı. Yaşadığımız bu zorluklar aslında bizlere birlikte hareket etmenin ve ortak akıl kullanmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi” diye konuştu.
İHA