Bir yılın sınırlı günlerine bakınca, hemen  her gün bir başka farkındalık için ayrılmış görünüyor. Mart ayının 21. günü de  şiire kucak açmış. Peki bu tarih kimler tarafından ve nasıl kabul edildi? 

1999 yılı sonundan beri UNESCO takviminde yer alan 21 Mart  Dünya Şiir Günü’ nün öneri ve kabul sürecinde Türkiye’ deki şairlerin rölü büyük. Tarık GÜNERSEL  süreçte  öneriyi ilk götüren  şairlerden. Gülseli İnal ve Talat Sait Halman’da süreç içinde yer alan isimler arasında. Tarık Günersel’ in anlatımına göre; bu fikri açtığı Gülseli İnal ile birlikte  öneriyi götürdükleri PEN Türkiye Merkezi  ve 97 Uluslararası PEN  Kongresindeki temsil edilen PEN merkezlerinin onayı  sonrası  “Dünya Şiir Günü” kabul ediliyor. Kabul sürecinde Tarık Günersel’in birleştirici tutum  ve gayretlerini  anımsatmakta yarar var. Ayrıca Tarık Günersel’ in  Dünya Uygarlığı Projesi (Earth Civilization Project)’ni de başlattığı ve bu konuda çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor. 

“Dünya Şiir Günü bir Dünya Şiiri günüdür. Çeşitli dillerde şiirler paylaşılması dünya barışı amacı bakımından değer taşır.” diyen Tarık Günersel süreci kısaca şu sözlerle özetledi;

“22 Mart 1996’da önerim üzerine Gülseli İnal ve Talât Sait Halman gibi değerler ile Şiir Uzayı Laboratuarı’nı (Poetic Space Lab) kurmuştuk. Hemen ardından dünya barışı amacı bağlamında bir Dünya Şiir Günü olmasını önerdim, benimsendi, kutladık. Ardından Gülseli ile PEN üyesi olup önerimizi sunduk. PEN Yazarlar Derneğimiz de benimsedi, Uluslararası PEN Kongresi gündemine alınmasını sağladı. 1997 ağustosunda aile bütçesinden İskoçya’ya gidip kongrede sunum yaptım. Coşkuyla karşılanıp UNESCO’ya götürüldü. Orada usulen Fas Millî Komitesi dilekçe vermiş, 1999 sonu UNESCO da benimsedi. 21 Nisan yerine 21 Mart dendi.” 

Çok yönlü sanatçı Tarık Günersel’in çalışmaları, çoğunlukla dünya barışını destekler ve kucaklayıcı nitelikte. Buna en iyi örneklerden biri de; sanatsal sohbetlerinde  “dünyadaşlar”  sözcüğünü kullanması. 21 Mart’ın aynı zamanda ırkçılık ile mücadele günü olması da güzel  bir rastlantı. Belli ki dünya  yüzünü şiire dönerse, insana  da dönecektir. 21 Mart Dünya Şiir günü kutlu ve sevgili Tarık Günersel’in deyimiyle tüm “dünyadaşlar” ın olsun.