Home Ekonomi Tarımın yıldızları Ödemiş’te

Tarımın yıldızları Ödemiş’te

0

Türkiye’nin tarımsal geleceğine yön veren markalar, Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı’nda buluştu. Belediye’nin fuar alanında 200’den fazla marka ürün ve hizmetlerini çiftçiler ve sektör profesyonellerinin incelemesine sundu. Geçtiğimiz yıl 50 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan organizasyon daha fazla bir ilgiyle karşılaştı. Farklı kategorilerdeki geniş ürün yelpazesi ile sunulan son teknoloji, fuarın göz alıcı atmosferini daha da güçlendiriyor. Katılımcılar, sektör profesyonellerine ürün tercih ederken dikkat edilmesi gereken konular hakkında değerli bilgiler sunarak tarımsal üretimin geleceğine ışık tutuyor.

Makine üreticileri küçük çiftçinin desteklenmesi uyarısını yapıyor. Verimlilik artışı ve yenilikçi tarım teknikleri alanda göz dolduruyor. Uzaktan kumandalı traktörler ve enerji tasarruflu jeneratörler ilgi odağı. Traktörler ise tarımın vazgeçilmez iş makineleri olarak dikkat çekiyor.

VERİMİ ARTIRMAK VAZİFEMİZ

Küçük çiftçinin yok pahasına çalıştırılmaması için bilgi ve donanım açısından desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Dede Tarım Makinaları’nın sahibi İbrahim İldireci, “Tarım şekil değiştiriyor; kendi çiftçimizden başlayarak onların ihtiyaçlarını karşılamak, performans ve teknoloji sınıfında makineler, sistemler geliştirme vazifesi bizim. Arazi büyüklüklerinin azaldığı, su kaynaklarının giderek tükendiği dünyada öngörülen tek çıkar yol, tarımda verimi arttırmak. Yüksek verimli ve daha dayanıklı ürün çeşitlerinin geliştirilmesi ile iş gücü, zaman ve üretim maliyetlerinden tasarruf etmeye olanak sağlayan mekanizasyon uygulamalarıdır. Çiftçilikten hiç kopmayan bir aile olarak, tarım kesiminin değişen ihtiyaçlarını dikkate alarak dünya standartlarının üzerinde üretim yapıyoruz. Biz maliyetlerimizi en düşük tutarak çiftçimize destek oluyoruz. Devletimiz tarımda büyük işletmelere destek oluyor olsun da, ama orta derece ve alt gruptakileri destekleme çok az. Kimileri de hiç alamıyor. Küçük çiftçiyi devlet arayıp bulmalı, bilgiyse bilgi, donanımsa donanım ihtiyacı olan eksiğini gidererek destek olmalı. Desteklenip bilinçlendirilmediğinde küçük çiftçiler yok pahasına çalıştırılıyor.” ifadelerini kullandı.

KUMANDALI TRAKTÖR

Uzaktan kumandalı traktör, fuarda en çok ilgi gören ürünlerin arasında başı çekiyor. Fiyat performans nedeniyle satışlarının diğer traktörlere göre daha tercih edilir olduğunu belirten Motorik-A’nın sahibi Nuri Özgen, “Uzaktan kumandalı traktör: Bu ürünümüz 25 beygir paletli toprak işleme makinesi. Ürünümüz alçak olduğundan dolayı ağaç diplerine çok rahat girip 360 derece manevra yapabiliyor. Bu nedenle insanlar daha çok tercih ediyor. Ayrıca fiyat performans ürünü olarak değerlendiriliyor. Çapalama, küreme, ot biçme, dal parçalama, kanal açma, kanal kapatma ile birlikte öncelikli 5 işleve sahip. Ürünümüzün lansman fiyatı, piyasada tutunabilmemiz adına kârımızdan feragat edip az kârla piyasada ilerlemeyi hedefliyoruz. Ürünümüze güveniyoruz ve her türlü arkasındayız. Bir köylümüz ürünü aldığında, diğer köylülerin de tercih edeceğini düşündüğümüz için lansman fiyatı belirledik. Fiyatımızı uygun tuttuk, maksadımız köylere ulaşabilmek. Satış, servis ve yedek parça ağı mevcut. Ürünümüz bir yıl boyunca ya da bin saat, hangisi önce dolarsa, garantilidir. Ayrıca 10 yıl boyunca yedek parça ve servis garantisi veriyoruz. Türkiye genelinde yaklaşık 24-25 bayimiz var. Şu ana kadar özellikle Menderes bölgesinde 18 Türkiye genelinde ise 50 adet ürün teslim ettik. Afyon, Yozgat, Tokat, Alaşehir, Manisa, Eskişehir gibi farklı bölgelere ürün gönderdik. Alanlar memnun. Menderes bölgesinde ürünü görmek isteyenler varsa, satın alan kişilerin yanına yönlendirebiliyoruz” diye konuştu.

KESİNTİSİZ ENERJİ

Traktör arkası jeneratörlerin çiftçiye büyük avantajlar sağladığını belirten Velibey Enerji satış sorumlusu Mehmet Güler, “Traktör arkası kuyruk mili ile çalışan jeneratörler üretiyoruz. Kasnaklı ve şanzımanlı modellerimiz var. Çiftçinin ve besicinin jeneratör ve elektrik ihtiyacını en ucuza temin etmesini sağlıyoruz. Modellerimiz uzun süre çalışmaya dayanıklı. Maliyeti ucuz. Traktörün yaktırmış olduğu yakıtı diğer emsallerine göre %40 ile %50 arasında daha ucuz. Çiftçiye masraf açmayan, bakım gerektirmeyen cihazlar. Ayrıca teknik olarak çalıştırılması da çok basit. Bunu sulamada çiftçilerimiz kullanabilir, besihanelerde elektrik kesintilerinde kullanabilir. Sabit jeneratör ile kıyasladığımızda sabit jeneratörde 500 liraya alacağı bir makineyi bizde 180 liraya alabilir. Yüzde 50’ye varan yakıt tasarrufu sağlayabilir.” diye konuştu.

Traktörlerin tarımın ve çiftçinin can damarı, vazgeçilmez araçlar olduğunu belirten Özsan Tarım Pazarlama Müdürü İsmail Işıklıoğlu, “Adına traktör denilse de, aslında onlar tarımın ağır iş makineleridir. Toprağı işlerken, ürün taşırken ya da ekipmanları çalıştırırken gösterdikleri çok yönlülük, dayanıklılık, çiftçimizin verimliliğini artırır ve tarımsal üretimin olmazsa olmazıdır. Bizim çiftçimizdeki en büyük zaaf para. Hangisi ucuz, ben ona gideyim diye bir şey yok. Hangi makine daha kaliteli? Hangi makinenin servisi var? Yedek parçası var mı? Satan firma arkasında duruyor mu? Onlara bakacaklar, ona göre tercihlerini yapacaklar. İyi incelerlerse daha uygun fiyatla bir sürü traktör bulabilirler. Massey’in bir kısmı Avrupa’da bir kısmı Manisa’da montajlanıyor. Ama hepsinin garantisi biziz.” ifadelerini kullandı.

İHTİYACA GÖRE RÖMORK

Taşınacak yüklerin kapasitesine uygun ürünlerin tercih edilmesini öneren Kessan Römork’ün sahibi Abdi Keskin, “Römorklar taşıma kapasitesiyle öne çıkar. Hasat, gübre, tohum ve diğer malzemeleri kolaylıkla taşıyarak çiftçimizin yükünü hafifletir. Zaman tasarrufu açısından ise tek seferde daha fazla yük taşıyarak iş süreçlerini hızlandırır, bu da çiftçimizin işlerini daha verimli hale getirir. Ürünlerin taşınması sırasında sağladıkları koruma, fiziksel hasar riskini azaltır. Güvenli taşıma özellikleri ile ürünlerin yere düşmesi veya sıkışması gibi durumların önüne geçer. Çiftçimiz römork üreticisinin uzun süredir bu işi yapıp yapmadığına doğru hizmet verip vermediğine bakmalıdır. Servis ve yedek parça erişimini göz önünde bulundurmalıdır. Olası bir arızada hızlı ve etkili bir servis hizmeti, uzun vadede büyük avantaj sağlar. Taşınacak ürünlerin hacim ve ağırlıklarına göre davranılmalıdır. Alınacak römorkun dayanıklılığına dikkat edilmelidir. Farklı ekipmanlarla uyumunu göz önünde bulundurulmalıdır.” şeklinde konuştu.

KAYNAK: HABER MERKEZİ

Exit mobile version