Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni ilave gümrük vergilerinde Türkiye’nin yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacak ülkeler arasında yer almasını bir avantaj olduğunu ifade edip, “Türkiye rakiplerine göre yüzde 40-50 daha pahalı bir ülke haline geldi. Rekabetçiliğimizi kaybetmemek için yüzde 25’ten daha fazla pahalı olmamalıyız. Sektörümüz için belirtilen desteklerin acilen yapılması gerekiyor” dedi
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) yapıldı. 2022 yılında yapılan seçimli genel kurulda göreve gelen Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yönetim kurulu, geçen 3 yıllık süreçteki performanslarını genel kurul üyeleriyle paylaşırken 2025 yılı bütçelerini karara bağladı. Mali genel kurulda yönetim kurulu ve denetim kurulu oybirliği ile ibra edildi.

ABD’NİN GÜMRÜK VERGİSİ DÜZENLEMELERİ TÜRKİYE İÇİN AVANTAJ
ABD Başkanı Donald Trump tarafından Çin ve Vietnam başta olmak üzere birçok ülkeye uygulanacak yeni ilave gümrük vergileri açıkladığını belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacak ülkeler arasında yer almasını bir avantaj olarak değerlendirip, “Tekstil Sektör Kurulu olarak tüm ilgili Birliklerimizin katılımıyla, ABD’ye yönelik ihracatımızı artırmak ve sektörümüzü tanıtmak amacıyla başlattığımız Turquality tanıtım projemizin çalışmalarının ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. ABD Başkanının aldığı son kararlar karşısında bizim de Amerika’da yapacağımız çalışmalar iyi bir gelecek vaat etmesi konusunda çok önem arz etmektedir. ABD tarifelerinde ülkemiz en düşük ilave vergi uygulanan ülkeler grubunda yer aldı, rakip ülkelere uygulanan daha yüksek vergi oranlarından dolayı avantajlı durumumuzu önümüzdeki dönemlerde ABD’ye yönelik ticaret faaliyetlerimizi yoğunlaştırarak ve gümrük tarifelerinin ortaya çıkaracağı yeni ticaret düzeninde doğru bir yol haritası ile hareket ederek gerçekleştirmemiz gerekecektir” dedi.
YÜZDE 25’TEN DAHA PAHALI OLAMAYIZ
Rekabetçiliği artırabilecek bazı önlemler olduğundan bahseden Eskinazi, “Yüzde 25’ten daha pahalı değilsek rekabetçi olma olasılığımız fazla görünüyor. Yüzde 25’in üzerinde pahalıysak çok zorlanacağız. Onun için daha iyi çalışmalıyız. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın bazı açıklamaları var. Bizim sektörümüzde de değindi. Değişik teşviklerle yeniden canlandırılması gerektiğini belirtmesi bizim için çok sevindirici. Belirtilen hususları uygulamaya sokarlar ve sektörümüzün ihtiyacı olan acil yardımlar, ivme kazandıracak teşvikler bir an evvel gelir. Hazır giyimle birlikte Türkiye’nin istihdam deposu olan sektörümüz Türkiye’de ihtiyacımız olan sosyal dengeye çok faydası olacaktır. Bir an evvel bunlar uygulamaya konulmalı” ifadelerini kullandı.
Döviz kurlarının enflasyon oranında artmamasından kaynaklanan maliyet artışı ile ihracatçıların zor süreçlerden geçtiğini hatırlatan Eskinazi, “ Hazine ve Maliye Bakanlığımıza konuyla ilgili çok görüş ilettik ancak bu konuyla ilgili bildiğiniz üzere ‘döviz artarsa enflasyon artar’ görüşü dolayısıyla beklenen çözüm alınamadı. Ancak döviz kurlarında yaşanan son dönemlerdeki artışlara rağmen enflasyonda düşüş yaşandı. Her yerde ilettiğim gibi, Türkiye rakiplerine göre yüzde 40-50 daha pahalı bir ülke haline geldi. İhracatçılar olarak enflasyondan, pariteden darbe yemişken, 2024 yılında finansmana erişimde de büyük zorluklar yaşadık. 2025 yılının kolay geçmeyeceğini öngörüyoruz, ancak yeni gelişmelerle ve alacağımız yeni pozisyonlarla daha iyi bir yıl geçireceğimizin umuduyla çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
RAKİP ÜLKELERDE VERGİLER DAHA YÜKSEK
ABD’nin yeni ilave vergilerinin sektörlerine etkisini alt ürün grubu bazında değerlendiren Eskinazi, “Örneğin İpek elyaf ve iplik veya keten, kenevir elyaf ve ipliklerde vergi oranı 0 iken yeni uygulama ile yüzde 10 vergi uygulanarak ABD’ye gönderilebilecek. Bizim ülkemiz bunlarda fazla rekabetçi değil ama yatak çarşaflarında yüzde 2,5 ile yüzde 20,9 arasında vergi uygulanıyorken ilave yüzde 10 vergi eklenecek. Rakip ülkelerde biraz daha yüksek vergiler var. Örneğin Pakistan, Bangladeş’te buna ilave yüzde 37 vergi gelmiş oldu. Bu bizim rekabetçiliğimizi daha fazla sağlayabilecek gibi görünüyor. Hazır giyim için de aynı durum geçerli. Örme pamuklu T-shirt Amerika’nın Türkiye’ye uyguladığı vergi yüzde 16.5, deri pantolonda 16.6 iken Çin için mevcut vergi yüzde 50 iken ilave vergiye yüzde 84 seviyelerine çıktı. Bangladeş yüzde 15’ten ilave vergi ile yüzde 52 oldu. Vietnam mevcut yüzde 15’ten onun da vergi toplamı yüzde 61 oldu” dedi.