Home Köşe Yazarları Şiir Sevgisinden 21. Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi ‘ne…

Şiir Sevgisinden 21. Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi ‘ne…

0

Şair ve yazar Oya Gündüz Aksu, 2000 yılı sonrası Türkiye’de şiir kitabı yayımlayan şairleri, birer şiirleri ve özgeçmişleriyle dev bir antoloji çalışmasında bir araya getirdi. 700’ün üzerinde şairin, birer eseriyle yer aldığı üç ciltlik kapsamlı antoloji edebiyat tutkunları için günümüz Türk şiirinin geldiği noktaya ışık tutarken araştırmacılar için de başucu kaynağı olma özelliği taşıyor.

Edebiyat dünyasında Çağdaş Türk Şiiri ve onun nitelikleri üzerine tartışmalar sürerken emekli öğretmen, şair ve yazar Oya Gündüz Aksu 2017 yılında sessiz sedasız başladığı 21.Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi çalışmasını tamamladı. Yaşadığımız yüzyılın Türk şiiri açısından katedilen ilk 20 yılının, 700 civarında şairin özgeçmişi, şiire ilişkin eserleri ve her bir şairin bu yirmi yıllık dönemde kaleme alınmış  birer şiirinin yer aldığı antolojiye imza atan Aksu ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

HER ŞEY KAĞIT KOKUSU İLE BAŞLADI

‘gazeteciniz.com’ un sorularını yanıtlayan Aksu, yazın hayatı, eserleri, edebiyat dünyasında bir kitabı okurla buluşturmanın zorlukları, “21. Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi (İlk 20 Yıl)” isimli antoloji çalışmasına başlaması ve bu süreçte yaşadıkları hakkında bilgi verdi.

1966 Artvin- Ardanuç doğumlu şair ve yazar Oya Gündüz Aksu, aslında bir eğitimciyken özellikle emekli olduktan sonra edebiyat dünyasında adını sıkça duyuran isimlerden. Yıllarca Adana, Mardin, Kocaeli, Ankara gibi Anadolu’nun farklı pek çok ilinde öğretmenlik yapan Aksu’nun ilk eseri olan ‘Kağıt Kokusu’ isimli şiir kitabı 2012 yılında yayımlandı.

‘’BİZ DE KENDİ KİTAPLARIMIZI BASARIZ’’

2006 yılında Kocaeli’de bir gurup edebiyatseverin bir araya gelmesiyle kurulan Aydili Sanat Topluluğu sayesinde çeşitli etkinliklere katılan Aksu ve arkadaşları yazın dünyasındaki maddi sıkıntılar ve yazılı eserlere verilen değerin azaldığı bir süreçte, okura aynı isimle kurdukları kolektif bir yayınevi ile ulaşmayı başarmış. Aksu, kollektif bir yayınevi kurma fikrinin, tanınmış şairlerin bile kitap çıkarmasının zor olduğu, kitap basımı için büyük bütçeler talep eden yayınevlerine inat ‘’Madem ki bizim kitaplarımızı basmıyorsunuz, biz de kendi kitabımızı basarız’’ düşüncesiyle başladığını söyledi. Aydili Sanat Topluluğu’nun çalışmalarına son bir yıldır ‘’Artı Fikirler Sanat Topluluğu’’ adıyla devam ettiğini belirten Oya Gündüz Aksu’ya göre sanat toplulukları, sıradan gibi görünen isimlerin, bir sektör haline gelen edebiyat dünyasında üreterek ve kendilerini geliştirerek var olabilmelerinin önünü açan oluşumların başında geliyor.

ŞİİRLE BAŞLAYIP ANTOLOJİ İLE DEVAM EDEN BİR YAZIN SERÜVENİ

‘Kağıt Kokusu’nun ardından, 2014 yılında ‘Kuş Ağacı’ isimli çocuk romanı, 2015’te ‘Aksak Sesler’ isimli ilk gençlik romanı, ‘Kuşlara Tutunsam Ölmem’ adlı ikinci şiir kitabı ve 2019’da ‘’Kaçış Rampası’ adlı şiir kitapları Aydili Sanat Yayınları tarafından yayımlanan Aksu, 2017 yılında ise “21. Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi (İlk 20 Yıl)” isimli eseri için çalışmaya başlamış. Aksu’nun aynı yayınevinden çıkan “İçimdeki Geveze” adlı çocuk şiirleri kitabı, “İdare Lambası” adlı öykü kitabı ve   Ekin Sanat yayınları tarafından yayımlanan “Karıncalısırt” adlı şiir kitabı da bulunuyor.

Bir antoloji hazırlamanın zorlukları hakkında tecrübelerini paylaşan Aksu, henüz içinde yaşadığımız bir dönem hakkında antoloji yazmanın zorlukları ve riski bir yana, eserde yer alacak isimlerin belirlenmesi ve bu isimlerle iletişim kurma noktasında büyük çaba harcadığını söyledi.

Aksu, kapsamlı bir araştırma ürünü olan ‘21. yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi (İlk 20 yıl)’ isimli çalışmada yer alan kişi ve eserlerin nasıl belirlendiği ve kitabını yayına nasıl hazırladığı hakkındaki soruları şu sözlerle yanıtladı:

“Çalışmaya başlarken antoloji hazırlamanın zor ve riskli bir iş olduğunu biliyordum. Bu kitapta yer alan da yer almayan da sonuçtan memnun olamayabilirdi. Geniş kapsamlı bir antoloji üzerinde çalışırken beni en çok zorlayan konulardan biri de kitapta yer alma koşullarını belirlemek oldu. İlk koşul, 2000-2020 yılları arasında şiir kitabı yayımlamış olmaktı.  Ancak kitap yayımlamanın ticarethaneye dönüşen yayınevlerince çok kolaylaştığı şu dönemde koşulları belirlerken; şiirde estetiğin genel prensiplerinden bütünsellik, ritim, özgünlük ve sözün tazeliği gibi ilkeleri de dikkate aldığımı söylemeliyim. Şairlerle iletişim, izin alma ve hayatta olmayan şairlerin yakınlarıyla görüşme aşamaları yaşadığım zorlukları artırdı. Üç yılın sonunda 600’ün üzerinde şair ve eserinin olduğu çalışmanın ilk baskısı 2023 Mart ayında, 700 şair ve şirinin yer aldığı üç ciltlik genişletilmiş ikinci baskısı ise 2024 yılı eylül ayında Akdoğan Yayınları tarafından edebiyatseverler ve araştırmacılarla buluşturuldu.’’

‘’HER BİR ŞAİRE TEK TEK TEŞEKKÜR EDİYORUM’’

Antolojiyi yayımlandıktan sonra aldığı tepkilere de değinen Aksu ‘’Kapsamı ve alanında ilk olması nedeniyle böylesine emek gerektiren bir çalışmayı tamamladığım için memnunum. Türkiye’nin önde gelen şairleri ve edebiyat araştırmacılarının yorumları benim için önemli. Aslında üniversitelerin ele alması gereken bir çalışmayı kendi imkanlarımla gerçekleştirmiş olmak, bu alanda çalışacaklara ön ayak olmak da benim için oldukça değerli. İsimleri, yaşamları, şiirleri ve Türk şiirine kattıklarıyla bu eserde yer alan, bana güvenen ve destek veren her bir şaire tek tek teşekkür ediyorum. Ayrıca süreç içinde desteğini eksiltmeyen ve arka kapak yazısını da hazırlayan kıymetli sanatçı Tarık Günersel’e de minnet borçluyum.” dedi.

SIRADA GERÇEK TEMİZLİK VE KİRLİLİK İLE İLGİLİ BİR ROMAN VAR

Şair ve yazar Oya Gündüz Aksu, üzerinde çalıştığı son romanı hakkında da bilgi verdi. Aksu, tamamlandığında ‘Kirli Roman’ adı ile okurla buluşmasını planladığı çalışmada hastalık düzeyinde temizlik takıntısı olan roman kahramanının, kendi hayatına paralel olarak; mazgallarda ve lağım çukurlarında yaşayan canlılarla karşılaşma ve halk arasında temizlik hastalığı olarak da bilinen ‘Obsesif Kompulsif Bozukluk’ kaygısı ile yüzleşme sürecini ele aldığını söyledi.

HABER – Onur Ulutaş

Exit mobile version